Türk
toplumunda değer vermenin diğer bir göstergesidir tatlı...Güzel konuşmaların
vesilesidir ve her önemli günün vazgeçilmez unsurudur.Davet edilen bir yere
giderken iletişimi güzelleştirme çabasıyla beraberinde götürülen bir barış
çubuğu zeytin dalıdır tatlı.Yemek üstüne çekilen ciladır tatlı.
Bu yazımda sizlere Kocaeli bölgesinde ün yapmış sütlü tatlıları anlatmak
istedim.Tatlı yiyelim tatlı yaşayalım.
İlk kez Kocaelinde üretilmiş bir tatlı olan Sütlü Nuriye yi denemek için yola
çıktım.Tabi ki gittiğim yer Sütlü Nuriye tatlısını bulan yer olan Tatlı
Güven..Sütlü Nuriye tatlısı ile ilgili bütün spekülatif bilgileri temizlemenin
yanında bu tatlının tarifiyle ilgili doğru bilgiyi edinme şansını da yakalamış
oldum. Tatlı Güven Kocaelinde bakırcılar çarşısında köşede küçük ve çok sevimli
bir dükkan olarak yer almakta.Geleneğini korumuş tüketim toplumunun hızına
yenilmemiş görüntüsü ilk izlenim olarak mekanla ilgili bende sempati yarattı
Bizi müşterileriyle evinde ağırlama titizliğiyle ilgilenen tatlı güvenin 2. kuşağı Metin Güven Bey karşıladı ve sağolsun tüm sorularıma sıkılmadan uzun uzun cevap verdi.Dükkanda birçok tatlı çeşidi mevcut ama ben sadece Sütlü Nuriyeyi denemek istedim.
Bizi müşterileriyle evinde ağırlama titizliğiyle ilgilenen tatlı güvenin 2. kuşağı Metin Güven Bey karşıladı ve sağolsun tüm sorularıma sıkılmadan uzun uzun cevap verdi.Dükkanda birçok tatlı çeşidi mevcut ama ben sadece Sütlü Nuriyeyi denemek istedim.
Güzel sade
beyaz bir tabakta 1 porsiyonda 4 adet olarak sunulmakta.Tabaktaki görüntüsü
sütün şerbetli tatlıya katmış olduğu hafiflik hissini son derece
yansıtıyor.Denediğimde tatlının hamurunun sütle ıslatılmış olmasına rağmen
kesinlikle yumuşamamış diriliğini ve gevrekliğini kaybetmemiş olduğunu
görüyorum.İçinde ceviz bulundurmakta fakat bu tatlının muadillerinin fındıkla
yapıldığını da biliyoruz.Sütünün kıvamının ne çok sıvı ne de pelte kıvamında
olacak kadar yoğun olmayışı tam kararında olması, tatlının o özel kimliğini
oluşturan lezzeti yaratmasını sağlamış.Yanında çayla denenmesi şiddetle tavsiye
edilir.
Sütlü Nuriye
tatlısının mucidi İhsan bey 13 yaşından beri Kocaeli nin ünlü pastanelerinden
Hoşgör de çalışmış ve oradan ayrıldıktan sonra kendi dükkanını açmış.Kendisinin
hiçbir şekilde aşçılık deneyimi olmamasına rağmen birgün ustalara kızıp işin
mutfağına inmiş ve sütlü nuriye tatlısını ortaya çıkarmıştır.Ve bana göre
şerbetli ağır bir tatlıyı sütle yumuşatarak hem de bunu hiç kıvam
kaybettirmeden yaparak müthiş bir başarıya imza atmış bizi de güzel bir
tatlıyla buluşturmuştur.
Bir dönem
Güllüoğlu tarafından "Sütlü Nuriye 12 Eylül döneminde malzeme yokluğundan
az malzemeyle yaptığımız bir tatlı" şeklinde lanse edilip küçümsenerek
sahiplenilse de, Tatlı Güven dükkanında,bu tatlının "Güven'in
Sütlüsü" adıyla tescillendiği bir belgesi mevcuttur.Sütlü Nuriye ismi
halka malolmuş anonim bir isim olduğundan bu tatlının resmi adı Güvenin Sütlüsü
olarak geçmektedir.Popüleritesini ise Dünya Kupası zamanında milli takıma giden
tepsi tepsi sütlü nuriye tatlılarının haber yapılması ile arttırmış
durumda.Birçok dizide filmde ismi geçen Sütlü Nuriye tatlısı, Kocaeli
Üniversitesinde birkaç öğrenci tarafından da tez konusu olarak kullanılmış
Bir sonraki durağımız Kocaeli ve çevresinde sütlü tatlıları ve özellikle
dondurması ile ün yapmış sadece Kocaelinde şubesi bulunan Sütten isimli
dükkan.Burada ilk girişimizde hoş karşılanmasakta sonrasında mekanın sahibi
Osman Demir Bey sorularıma cevap vererek bana yardımcı oldu ve keyifli bir
muhabbet oldu.
Sütten bir aile firması.Sütlü tatlıları ve dondurmaları sığır sütünden yapmakta ve tamamen mevsim meyvelerini bu ürülerde kullanmaktalar.Hatta kullandıkları mevsim meyvelerinin hepsini Kocaeli’nin köylülerinden alarak Kocaeli’nin de ekonomisine katkıda bulunmaktalar.Başka hiç bir yerde şubeleri yok ve ürünlerini tamamen günlük yapıp tüketmekteler.Tatlıların kaynağı büyük büyük dededen gelmekte.Makedonya kökenli olan aile 1900 lü yıllardan itibaren sütlü tatlı işiyle uğraşmaktalar.Değişen günün şartlarına rağmen de tatlılarını ve lezzetleri değiştirmeyerek tatlının sohbeti arttıran etkisini her zaman korumayı amaçlamışlar.
Sütten bir aile firması.Sütlü tatlıları ve dondurmaları sığır sütünden yapmakta ve tamamen mevsim meyvelerini bu ürülerde kullanmaktalar.Hatta kullandıkları mevsim meyvelerinin hepsini Kocaeli’nin köylülerinden alarak Kocaeli’nin de ekonomisine katkıda bulunmaktalar.Başka hiç bir yerde şubeleri yok ve ürünlerini tamamen günlük yapıp tüketmekteler.Tatlıların kaynağı büyük büyük dededen gelmekte.Makedonya kökenli olan aile 1900 lü yıllardan itibaren sütlü tatlı işiyle uğraşmaktalar.Değişen günün şartlarına rağmen de tatlılarını ve lezzetleri değiştirmeyerek tatlının sohbeti arttıran etkisini her zaman korumayı amaçlamışlar.
Dersimizi
çalıştığımız üzere bir adet supangle ve bir adet Kazandibi üzerinde az
dondurmasıyla sipariş ediyoruz. Supangle den başlamak gerekirse kıvamı gayet
güzel çikolata tadı beklediğimden fazla gelmiş olsa da tatlının lezzeti
gerçekten güzel.Ama yediğim en güzel tatlı diyemeyeceğim.Fakat esas tatlıların
yıldızı olan tatlını, üzerindeki dondurma olacağı aklıma gelmemişti
doğrusu.Dondurmasının lezzetini anlatmak için tatlıyı bırakıp önce dondurmayı
yemiş olmam gayet yeterli bir açıklama olsa gerek.İçinde doğal olarak
kullanılmış taze sütün ve vanilyanın lezzeti o kadar net anlaşılıyordu ki
dondurmadan aldığım her kaşıkta, dilimde dondurmadaki her farklı aromayı
hissedebiliyordum.Ticari düşünce yapısı gelenekten getirdiği lezzeti ve sunumu
korumak olan bir işletmenin plastik tabakta Supangle sunumu gözümü rahatsız
etti. Kazandibi tatlısından da tattım.Dondurmayı çok yukarılara koymamdan
tatlıları beğenmediğim anlaşılmasın, tatlıları gerçekten güzeldi ve
muadillerinin çok üstünde bir lezzete sahipti.Ama dondurmalar oraya kış
mevsiminde gelen bana erken gelmişliği sonuna kadar yaşattı.
Sütten tatlı firması Kocaelinde yapılan en iyi dondurma anketlerinde ısrarla 1.
seçilmiş.Hatta buradan sıklıkla Ara Güler için İstanbul’a Kazandibi
gönderilmekteymiş. Mekanın duvarları da ünlülerin fotoğraflarıyla dolu.İzmit
‘in hem bu kadar tanınmış hem de yerel ve lezzet konusunda geleneksel kalmayı
başarabilmiş bir tatlıcısının olması beni ayrıca memnun etti.
Her iki mekan
içinde rahatlıkla söyleyebilirim ki bu kadar güzel yerlere yaşadığım şehirde
ulaşmak beni mutlu etti.Ve (bu bence Türkiye'nin her şehri için geçerli) biraz soruşturdukça gezilecek
görülecek yerlerin ve tadılacak yeni lezzetlerin olduğunu görüyorum.Her zaman
söylediğim gibi güzel bir yeri görmek ve yeni bir lezzeti tatmaktan daha haz
verici ve hatta anlam katıcı olan, onu değer verdiklerimizle
paylaşmaktır.Herkese mutlu kalabalık sofralar ve paylaşılacak güzel lezzetler
diliyorum.
Dr.Canberk
Mirza
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder