31 Mart 2015 Salı

Tatlı Yiyelim Tatlı Yaşayalım...

Türk toplumunda değer vermenin diğer bir göstergesidir tatlı...Güzel konuşmaların vesilesidir ve her önemli günün vazgeçilmez unsurudur.Davet edilen bir yere giderken iletişimi güzelleştirme çabasıyla beraberinde götürülen bir barış çubuğu zeytin dalıdır tatlı.Yemek üstüne çekilen ciladır tatlı.

Bu yazımda sizlere Kocaeli bölgesinde ün yapmış sütlü tatlıları anlatmak istedim.Tatlı yiyelim tatlı yaşayalım.



İlk kez Kocaelinde üretilmiş bir tatlı olan Sütlü Nuriye yi denemek için yola çıktım.Tabi ki gittiğim yer Sütlü Nuriye tatlısını bulan yer olan Tatlı Güven..Sütlü Nuriye tatlısı ile ilgili bütün spekülatif bilgileri temizlemenin yanında bu tatlının tarifiyle ilgili doğru bilgiyi edinme şansını da yakalamış oldum. Tatlı Güven Kocaelinde bakırcılar çarşısında köşede küçük ve çok sevimli bir dükkan olarak yer almakta.Geleneğini korumuş tüketim toplumunun hızına yenilmemiş görüntüsü ilk izlenim olarak mekanla ilgili bende sempati yarattı
Bizi müşterileriyle evinde ağırlama titizliğiyle ilgilenen tatlı güvenin 2. kuşağı Metin Güven Bey karşıladı ve sağolsun tüm sorularıma sıkılmadan uzun uzun cevap verdi.Dükkanda birçok tatlı çeşidi mevcut ama ben sadece Sütlü Nuriyeyi denemek istedim.



Güzel sade beyaz bir tabakta 1 porsiyonda 4 adet olarak sunulmakta.Tabaktaki görüntüsü sütün şerbetli tatlıya katmış olduğu hafiflik hissini son derece yansıtıyor.Denediğimde tatlının hamurunun sütle ıslatılmış olmasına rağmen kesinlikle yumuşamamış diriliğini ve gevrekliğini kaybetmemiş olduğunu görüyorum.İçinde ceviz bulundurmakta fakat bu tatlının muadillerinin fındıkla yapıldığını da biliyoruz.Sütünün kıvamının ne çok sıvı ne de pelte kıvamında olacak kadar yoğun olmayışı tam kararında olması, tatlının o özel kimliğini oluşturan lezzeti yaratmasını sağlamış.Yanında çayla denenmesi şiddetle tavsiye edilir.



Sütlü Nuriye tatlısının mucidi İhsan bey 13 yaşından beri Kocaeli nin ünlü pastanelerinden Hoşgör de çalışmış ve oradan ayrıldıktan sonra kendi dükkanını açmış.Kendisinin hiçbir şekilde aşçılık deneyimi olmamasına rağmen birgün ustalara kızıp işin mutfağına inmiş ve sütlü nuriye tatlısını ortaya çıkarmıştır.Ve bana göre şerbetli ağır bir tatlıyı sütle yumuşatarak hem de bunu hiç kıvam kaybettirmeden yaparak müthiş bir başarıya imza atmış bizi de güzel bir tatlıyla buluşturmuştur.


Bir dönem Güllüoğlu tarafından "Sütlü Nuriye 12 Eylül döneminde malzeme yokluğundan az malzemeyle yaptığımız bir tatlı" şeklinde lanse edilip küçümsenerek sahiplenilse de, Tatlı Güven dükkanında,bu tatlının "Güven'in Sütlüsü" adıyla tescillendiği bir belgesi mevcuttur.Sütlü Nuriye ismi halka malolmuş anonim bir isim olduğundan bu tatlının resmi adı Güvenin Sütlüsü olarak geçmektedir.Popüleritesini ise Dünya Kupası zamanında milli takıma giden tepsi tepsi sütlü nuriye tatlılarının haber yapılması ile arttırmış durumda.Birçok dizide filmde ismi geçen Sütlü Nuriye tatlısı, Kocaeli Üniversitesinde birkaç öğrenci tarafından da tez konusu olarak kullanılmış


Bir sonraki durağımız Kocaeli ve çevresinde sütlü tatlıları ve özellikle dondurması ile ün yapmış sadece Kocaelinde şubesi bulunan Sütten isimli dükkan.Burada ilk girişimizde hoş karşılanmasakta sonrasında mekanın sahibi Osman Demir Bey sorularıma cevap vererek bana yardımcı oldu ve keyifli bir muhabbet oldu.
Sütten bir aile firması.Sütlü tatlıları ve dondurmaları sığır sütünden yapmakta ve tamamen mevsim meyvelerini bu ürülerde kullanmaktalar.Hatta kullandıkları mevsim meyvelerinin hepsini Kocaeli’nin köylülerinden alarak Kocaeli’nin de ekonomisine katkıda bulunmaktalar.Başka hiç bir yerde şubeleri yok ve ürünlerini tamamen günlük yapıp tüketmekteler.Tatlıların kaynağı büyük büyük dededen gelmekte.Makedonya kökenli olan aile 1900 lü yıllardan itibaren sütlü tatlı işiyle uğraşmaktalar.Değişen günün şartlarına rağmen de tatlılarını ve lezzetleri değiştirmeyerek tatlının sohbeti arttıran etkisini her zaman korumayı amaçlamışlar.



Dersimizi çalıştığımız üzere bir adet supangle ve bir adet Kazandibi üzerinde az dondurmasıyla sipariş ediyoruz. Supangle den başlamak gerekirse kıvamı gayet güzel çikolata tadı beklediğimden fazla gelmiş olsa da tatlının lezzeti gerçekten güzel.Ama yediğim en güzel tatlı diyemeyeceğim.Fakat esas tatlıların yıldızı olan tatlını, üzerindeki dondurma olacağı aklıma gelmemişti doğrusu.Dondurmasının lezzetini anlatmak için tatlıyı bırakıp önce dondurmayı yemiş olmam gayet yeterli bir açıklama olsa gerek.İçinde doğal olarak kullanılmış taze sütün ve vanilyanın lezzeti o kadar net anlaşılıyordu ki dondurmadan aldığım her kaşıkta, dilimde dondurmadaki her farklı aromayı hissedebiliyordum.Ticari düşünce yapısı gelenekten getirdiği lezzeti ve sunumu korumak olan bir işletmenin plastik tabakta Supangle sunumu gözümü rahatsız etti. Kazandibi tatlısından da tattım.Dondurmayı çok yukarılara koymamdan tatlıları beğenmediğim anlaşılmasın, tatlıları gerçekten güzeldi ve muadillerinin çok üstünde bir lezzete sahipti.Ama dondurmalar oraya kış mevsiminde gelen bana erken gelmişliği sonuna kadar yaşattı.















Sütten tatlı firması Kocaelinde yapılan en iyi dondurma anketlerinde ısrarla 1. seçilmiş.Hatta buradan sıklıkla Ara Güler için İstanbul’a Kazandibi gönderilmekteymiş. Mekanın duvarları da ünlülerin fotoğraflarıyla dolu.İzmit ‘in hem bu kadar tanınmış hem de yerel ve lezzet konusunda geleneksel kalmayı başarabilmiş bir tatlıcısının olması beni ayrıca memnun etti.
Her iki mekan içinde rahatlıkla söyleyebilirim ki bu kadar güzel yerlere yaşadığım şehirde ulaşmak beni mutlu etti.Ve (bu bence Türkiye'nin her şehri  için geçerli) biraz soruşturdukça gezilecek görülecek yerlerin ve tadılacak yeni lezzetlerin olduğunu görüyorum.Her zaman söylediğim gibi güzel bir yeri görmek ve yeni bir lezzeti tatmaktan daha haz verici ve hatta anlam katıcı olan, onu değer verdiklerimizle paylaşmaktır.Herkese mutlu kalabalık sofralar ve paylaşılacak güzel lezzetler diliyorum.

Dr.Canberk Mirza


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder