Hepimiz biliriz köftenin türk mutfağında ne kadar büyük yeri
olduğunu.Hiç et yemeyip te sadece köfte yiyen insan çoktur.Yani çoğu kişi için
köfte etin en güzel halidir.Güzel bir köfte hiçbir zaman sadece kıymanın iyi
pişmiş bir hali olmamıştır.Bu yüzdendir ki köftenin 200 küsür çeşidi sevilerek
yenilir bu ülkede.O yüzden bu yazıda yaşadığım yörede meşhur olan 2 çeşit
köfteyi sizlere tanıtmayı uygun buldum.Yemek kültürdür ve bu anlatacaklarım
genel kültür için çok iyi gelecek
Sakaryanın beldesi olan kazımpaşa da adını üretildiği yerden
alan kazımpaşa köfteyi denemek için yola çıktık.Köfteci erdoğan isimli dükkan Kazımpaşa
köfteyi yapan yer olarak bilindiğinden durağımız orası.Dersimi çalıştığım üzere
köfte ve methini duyduğum yoğurtlarından sipariş ettik .Yoğurdu manda sütünün
sık kullanıldığı bu yorede yedigim en guzel yogurt diyebilirim ama tabiki bir
Dönce değil.Zaten yogurdu yerken insanin aklina bu yogurdun etle ne kadar guzel
gidecegi geliyor.Neyse ki kazimpasa köfteler zaten yolda.
Koftelerin abartisiz sunumu her zaman benim daha çok hosuma gitmistir.Çünkü
kofte lezzetli oldugunda otlarin ,yesilliklerinarasina saklanmayacak kadar
guzel biseydir.Kazımpaşa koftenin ozelligi,köfteyi yapan Kofteci Erdogan firmasinin kendi
hayvanlarini kullanmasindan gelmekte.Kendileri bu Kazimpasa kofteyi bularak yasadiklari
yerin ismini vermisler ve yuzde yuz dana eti oldugunu taahhut
etmekteler.
Yedigimde hakli olduklarini goruyorum.Agzima gelen ne farkli bir
lezzet var ne de agzima gelen sarimsak parçası gibi bir farklılık.Tamamen butun
bir kofte.Çatalimda ezilip buzulmemesi ama iyi piştiginden catala engel olacak
bir kivamda olmamasi pisirmenin yeterli oldugunu gostermekte. Ayrica mekan
olarak 1 porsiyon koftenin sicak yenmesi icin yarim olarak 2 ayri posta olarak getirmeleri
sayesinde her seferinde sicak olarak yenilebilmekte.Mekan sahibi Serdar beyin
guleryuzlulugu ve her soruma sikilmadan cevap vermesi nedeniyle kendisine cok
tesekkur ederek mekandan ayrılmak istedim.Kendisi 120 yıllık Bosnadan gelen bir
cezveyle yapılan kahve ikram etmesi üzerine aklım kolay bir şekilde çelindi.
Serdar bey Köfte yapımında istenildiği taktirde her türlü
etin kullanılabildiği ve köftenin yapı itibariyle bunu kaldırabildiğini
söyledi.Bu yüzden de Köfte yapımının tamamen allah ile yapan kişinin vicdanı
arasında olduğunu söylemesi yaptığı işe ve yemek kültürüne saygısını
göstermekteydi bana göre.
Adapazarının bir diğer ün yapmış köftesi ıslama köfteyi de
denemeden olmazdı.Adapazarı merkezde methini duyduğumuz hakiki rumeli
köftecisine gittim.Mekanın dışardan görünüşü hiç te öyle meşhur biyer gibi görünmemesine
rağmen duvardaki bir sürü ünlü ile çekilmiş resimler doğru yere geldiğimi
düşünmemi sağlayan şey oldu.Zaten mekanın resimler dışında da pek bir gösterişi
yoktu.
Islama köftenin özelliği köfteyle beraber sunulan ekmeğinde.Dilimlenmiş ekmekler biberli ve yağlı
et suyuna batırılır ve köftelerle birlikte ızgaralanır ve bu şekilde genelde
domates ve biberle birlikte servis edilir.Bu tabiki köftesini tatmaya gideceğim
yerde sadece et üzerinden lezzet değerlendirmesi yapmamam gerektiğini
göstermekteydi.
Islama köfte ve yenilen
yerler için rahatlıkla türk yapımı fast food diyebilirim.sürekli yapılıp çabuk
tüketilmesi mekanda sürekli bir devirdaim olması bana bunu düşündürdü.
1 porsiyon 5 adet ıslak
ekmekle verilen 6 köfteden oluşmakta.Köftenin yediğim en güzel et ya da en
güzel kıymadan yapıldığını iddia edemeyeceğim.Ama ekmeğiyle birlikte güzel bir
ikili oluşturmakta.
Ustasından öğrendiğim kadarıyla dana eti kullanılmakta ,fakat
dananın özel seçilmiş yerinden değil herhangi bir yerinden alınan et karıştırılmakta.Köftesini
yerkende bunun rahatlıkla farkedildiğini söyleyebilirim.Ayrıca ıslama köftenin
ekmeğinin ciddi miktarda yağ içermesi mide problemi olanlar için dikkat
edilmesi gereken bir husus.Ama ekmeğin bu kadar güzel yöresel bir fırsatını
bulmuşken de yememek olmaz.Benden sadece uyarması.
Yemek sonrası sakarya da
çok övülen ali koka bozasından tatma fırsatım oldu.Gayet lezzetli olmasına
karşın ben de (yine) ben bunun daha iyisini içmiştim duygusunu uyandırdı.Benim
hep söylediğim gibi Türkiye de en iyi İskender,Yoğurt,Tost,Boza Bandırma dadır.
Bu yazıda sizlere
erişmenize vasıta olacağım değişik lezzetleri tanıtmaya çalıştım.Benim bu
arayış sırasında lezzet dağarcığım oldukça genişledi diyebilirim.Güzel yemek
yemekten daha çok keyif aldığım birşey varsa o da bunu güzel insanlarla
paylaşmaktır.Herkese mutlu sofralar diliyorum.
Dr.Canberk Mirza
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder